Ужичка библиотека водећа у Србији по доступности слепим и слабовидим лицима

 Драгана Дучић, председница Међуопштинске организације слепих прва је особа са остећењем вида из Ужица која је преко специјалног рачунара постављеног у Народној библиотеци у Ужицу приступила каталогу од 30 књига на Брајевом писму. Ове књиге од сада су бесплатно доступне свим слепим лицима преко сајта библиотеке, али и преко Андроид апликације тако да их могу читати, односно слушати било уз помоћ читача екрана.

Осим лично, према речима Дучићеве ово је изузетно значајна ствар за децу и младе са оштећењем вида, јер су им књиге потребне за учење и за додатну едукацију у слободно време. У име чланова међуопштинске организације слепих и слабовидих лица, она се захвалила руководству библиотеке у Ужицу истичући њихову ангажованост и људскост на побољшају приступачности ове културне институције слепим лицима.

Небојша Марковић је поносан што је аутор базе и прве Андроид апликације за приступ слепих и слабовидих лица звучним књигама у Србији и у региону. Он каже да на сајту Народне библиотеке Ужице постоји линк ка књигама и да је претрага једноставна.

„Инклузивна култура” назив је пројекта који је током 2018. године кроз програме намењене особама са инвалидитетом финансирало Министарство културе и информисања. У оквиру пројекта одржана је изложба, уметнички конкурс “Додирнимо Стари град”, на сајту библиотеке је израђена база по принципу универзалног дизајна доступних звучних књига за слепа и слабовида лица као и Андроид апликација под називом Каталог приступачних књига, навела је Душица Мурић, директорка библиотеке.

Истичући да је библиотека у Ужицу са 30 књига на Брајевом писму и са више од 300 звучних књига водећа по инклузивности у Србији, она је нагласила да ће слепим и слабовидим лицима у делу сајта бити доступне и најновије информације, активности и достигнућа особа са инвалидитетом. Мурићка каже да пет, шест слепих и слабовидих лица месечно преузима књиге из библиотеке, а долазе и да им сена плексток апарат који користе пребаце звучне књиге.

Она додаје да је у овој установи и даље на снази одлука да све особе са инвалидитетом са подручја града Ужица имају бесплатну чланарину.

Пројекти ужичке библиотеке који утичу на приступачност ове културне институције особама са инвалидитетом почели су да се реализују од 2014. године и континуирано се спроводе. У оквиру поменутог пројекта ускоро ће бити публиковани резултати о побољшању доступности културних садржаја за особе са инвалидитетом у Ужицу.

Извор: uzickarepublikapress

Датум објављивања: Децембар 25, 2018