Онлине каталог књига и апликација за слепе и слабовиде

Промоција Каталога и андроид апликације књига намењених слепим и слабовидим особама одржана је Народној библиотеци Ужице у оквиру пројекта „Инклузивна култура“ који је суфинансирало Министарство културе и информисања.

Infoera

Slepi Dragana Ducic

-Ова база много ће значити слепим и слабовидим члановима организације а пре свега деци којој су неопходне за учење и додатно образовање-рекла је Драгана Дучић, председница Међуопштинске организације савеза слепих и слабовидих Ужица. Она је посебно истакла сарадњу, велику помоћ и подршку коју им пружају запослени у библиотеци.

Slepi biblioteka 2

У овој установи они користе рачунаре који су специјално намењени слепим и слабовидим уз могућност бесплатног коришћења и осталих услуга.

Ово је један део сајта Народне библиотеке Ужице на коме се налази каталог књига на Брајевом писму и звучних књига.

Slepi Dusica Muric

У ужичкој библиотеци има 30 књига на Брајевом писму и преко 300 звучних, а израдом базе података слепи и слабовиди моћи ће самостално уз помоћ читача да претражују наслове, прате вести, занимљивости и догађања за особе са инвалидитетом-рекла је Душица Мурић, директорка Народне библиотеке Ужице.

У Србији постоји проблем са набавком звучних књига, али захваљући донацијама ужичкој библиотеци протеклих година из Црне Горе, Босне и Херцеговине и куповином сада су међу првима у Србији по броју звучних наслова.

Slepi Nebojsa Markovic

Небојша Марковић, аутор базе података и андроид апликације за мобилне телефоне под називом Каталог приступачних књига истакао је значај ове апликације за све кориснике наводећи да је ово прва апликација за слепе и слабовиде у Србији и региону.

Преузето са: infoera

Датум објављивања: 26. децембар 2018.