Услуга за све: формирање и развој библиотечких услуга за слепа и слабовида лица

 Народна библиотека Ужице је у 2014. години реализовала пројекат „Услуга за све: формирање и развој библиотечких услуга за слепа и слабовида лица“. Пројекат је суфинансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутори пројекта су библиотекарке Душица Мурић и Слађана Марковић.

Набављена је најсавременија опрема: рачунар, скенер , plextalk  апарат  и потребни софтвери (JAWS, Anreader и OCR софтвер Finereader). Да бисмо реализовали  планирану информатичку обуку и  о успешно  одговорили на захтеве ове специфичне групе корисника било је потребно савладати специфичне софтвере. То смо успели уз помоћ фирме Gloria Ferari doo и инструктора господина Градимира Крагића.

Gradimir Kragić i Dušica Murić

За све заинтересоване полазнике организована је бесплатна информатичка обука.

Obuka

 Наш програм обуке успешно је савладало 10 полазника. Што представља изузетно велики одазив , ако имамо у виду чињеницу да особе са оштећењем вида имају проблем са самосталним кретањем. Оно што је јако занимљиво то је да за овај програм обуке и даље влада интересовање.
Реализацијом овог пројекта смо успели да особама оштећеног вида помогнемо да лакше превазиђу препреке на које наилазе у домену приступа и доступности информацијама. 
Библиотека за слијепе Црне Горе је препознали наше напоре у раду са  корисницима оштећеног вида и нашој установи  донирала 50 наслова звучних књига. Они су, желели да на овај начин подстакну и друге јавне библиотеке да своје услуге прилагоде особама оштећеног вида.

Zvučne knjige