Online katalog knjiga i aplikacija za slepe i slabovide

Promocija Kataloga i android aplikacije knjiga namenjenih slepim i slabovidim osobama održana je Narodnoj biblioteci Užice u okviru projekta „Inkluzivna kultura“ koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja.

Infoera

Slepi Dragana Ducic

-Ova baza mnogo će značiti slepim i slabovidim članovima organizacije a pre svega deci kojoj su neophodne za učenje i dodatno obrazovanje-rekla je Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije saveza slepih i slabovidih Užica. Ona je posebno istakla saradnju, veliku pomoć i podršku koju im pružaju zaposleni u biblioteci.

Slepi biblioteka 2

U ovoj ustanovi oni koriste računare koji su specijalno namenjeni slepim i slabovidim uz mogućnost besplatnog korišćenja i ostalih usluga.

Ovo je jedan deo sajta Narodne biblioteke Užice na kome se nalazi katalog knjiga na Brajevom pismu i zvučnih knjiga.

Slepi Dusica Muric

U užičkoj biblioteci ima 30 knjiga na Brajevom pismu i preko 300 zvučnih, a izradom  baze podataka slepi i slabovidi moći će samostalno uz pomoć čitača da pretražuju naslove, prate vesti, zanimljivosti i događanja za osobe sa invaliditetom-rekla je Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice.

U Srbiji postoji problem sa nabavkom zvučnih knjiga, ali zahvaljući donacijama užičkoj biblioteci proteklih godina iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i kupovinom sada su među prvima u Srbiji po broju zvučnih naslova.

Slepi Nebojsa Markovic

Nebojša Marković, autor baze podataka i android aplikacije za mobilne telefone pod nazivom Katalog pristupačnih knjiga istakao je značaj ove aplikacije za sve korisnike navodeći da je ovo prva aplikacija za slepe i slabovide u Srbiji i regionu.

Preuzeto sa: infoera

Datum objavljivanja: